Slapeloosheid

Esmeralda heeft al jaren last van slapeloosheid en heeft ook al van alles geprobeerd om er van af te komen, van natuurlijke middeltjes tot zware slaappillen, van yoga tot stoppen met alcohol. Helaas ligt ze nog steeds elke nacht meerdere keren wakker en merkt ze dat haar slaaptekort haar overdag parten speelt. Zo is ze steeds sneller moe, wordt haar lontje steeds korter, heeft ze concentratieproblemen en sluipen er steeds meer foutjes in haar werk.

Esmeralda lag zoals gewoonlijk midden in de nacht wakker toen ze ineens een verrassend heldere ingeving kreeg; “Ik moet naar Inge!”. Nu ik zo duidelijk haar nacht binnen kwam vallen, belt ze me op met de vraag of ik misschien iets voor haar kan betekenen met IEMT. We zijn er beiden heel benieuwd naar en maken een afspraak. Ik stel Esmeralda een aantal voor de hand liggende vragen, zoals “Maak je je zorgen?” “Pieker je ergens over?” “Is er iets gaande wat voor spanningen zorgt?”. Esmeralda kan oprecht ontkennen dat er iets speelt. Tenminste, ze is er zich niet van bewust.

Inmiddels zijn we twee sessies verder en hebben we al een paar mooie ontdekkingen gedaan. Geïnspireerd door wat slapen eigenlijk is, kwam ik op de volgende startvraag: “Zijn er dingen gebeurd in je verleden waar jij je maar moeilijk bij neer kan leggen?”. Dit bleek een hele werkbare ingang te bieden voor IEMT; gevoelens van ‘boos’, ‘geen controle hebben’ en ‘onrust’ kwamen naar boven en hebben we aangepakt.

Na de eerste sessie kreeg Esmeralda een hele duidelijke, repeterende droom over een specifieke gebeurtenis uit haar verleden. Met de overheersende emotie uit die droom, te weten ‘verraad’, zijn we in de tweede sessie aan de slag gegaan. We konden duidelijk verlichting aanbrengen in dit gevoel.

Super mooi om te zien dat haar dromen blijkbaar de route zijn van haar onderbewuste (of: haar ziel) om naar de oppervlakte te komen. Wat ik graag de volgende keer samen met Esmeralda wil onderzoeken, is de invloed van haar behoefte om controle te houden over elke situatie in relatie tot slapen. Aangezien ‘in slaap vallen’ een overgang betreft van een status van ‘waken’ (wakker zijn) naar ‘niet-waken’ (slapen), is het immers noodzakelijk dat je je alertheid vermindert, je ogen sluit en je overgeeft aan… ja, aan wat eigenlijk? Bijzonder boeiende materie. Wordt vervolgd.